Veelgestelde vragen

Trouwambtenaar Quirine Bordes

Het is niet heel gek dat je als stel heel veel vragen hebt over de ceremonie en/of een trouwambtenaar! Hier vinden jullie een aantal vragen die ik vaak krijg, uiteraard met antwoorden!

Trouwambtenaar Quirine Bordes.

Kan je als trouwambtenaar in elke gemeente huwelijken voltrekken?

Als officieel trouwambtenaar ben je beëdigd in een specifieke gemeente om huwelijken te voltrekken. Bij deze gemeente ben je in dienst. Zo ben ik beëdigd in de gemeente Amsterdam en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Met deze beediging kan ik een andere gemeente verzoeken om mij voor 1 dag te beëdigen in de desbetreffende gemeente. Dit verzoek hoeft niet te worden ingewilligd, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat dit niet gebeurd.

Hoe lang duurt een ceremonie over het algemeen?

Dat verschilt uiteraard, omdat je als bruidspaar het zelf grotendeels kan bepalen. Veel gemeenten leggen wel een tijd vast die staat voor een ceremonie. Een ceremonie waarbij je je alleen richt op de formaliteiten, duurt maximaal 20 minuten. Mijn advies is een ceremonie niet langer te laten duren dan drie kwartier tot een uur.

Hoe ver van te voren moet je nadenken over een trouwambtenaar?

Dat heeft heel erg te maken met de datum waarop jullie willen trouwen. Er bestaat namelijk een ‘huwelijksseizoen’, waarin de meeste huwelijken worden voltrokken. Dit zijn over het algemeen de maanden waarin de zon schijnt ! Zeker de maanden mei, juni, juli en september zijn erg geliefd. Omdat de voorbereidingen bij sommige stellen al een jaar van tevoren begint, is het verstandig om direct na het vastleggen van de locatie, op zoek te gaan naar een trouwambtenaar. Ik leg geen huwelijken verder dan 1 jaar in de toekomst vast. Maar alle aanvragen binnen een jaar zijn bespreekbaar!

Wat is mijn werkwijze?

Om te beginnen ben ik er van overtuigd dat een klik tussen jullie als bruidspaar en mij als trouwambtenaar er moet zijn. Graag spreek ik daarom allereerst vrijblijvend met jullie af om jullie te ontmoeten. In dit uurtje kunnen jullie een beeld van mij vormen en ik van jullie. Daarna hoor ik graag of jullie willen dat ik jullie huwelijk ga voltrekken.

Vervolgens zullen we zo’n twee/drie weken voor aanvang van de ceremonie met elkaar in detail de ceremonie doornemen. Daarnaast verdiep ik me in dit gesprek, en daarna per mail, persoonlijk in jullie vanuit vragen die we met elkaar afstemmen.

Ik ben voor jullie altijd per mail te bereiken voor welke vraag dan ook en hecht er heel veel waarde aan dat jullie voorafgaand aan de ceremonie er 100% vertrouwen in hebben dat de ceremonie voldoet aan jullie verwachtingen. Dan ga ik me vervolgens inzetten om deze verwachting tijdens jullie dag waar te maken en het liefst te overtreffen!

Wat zijn de formaliteiten die horen bij een ceremonie?

De Nederlandse wet verwacht van een trouwceremonie dat het ja-woord wordt afgenomen door een beedigd trouwambtenaar in aanwezigheid van getuigen. Je behoort als bruidspaar de vraag te beantwoorden met allereerst een ‘ja’. Deze ‘ja’ moet door de getuigen gehoord zijn. Als zowel het bruidspaar als de getuigen als de trouwambtenaar dit ja-woord bevestigen met hun handtekening op een officiële akte, is het huwelijk een feit. Dit moment is de enige formaliteit die de Nederlandse wet stelt aan een ceremonie.

Wat zijn gebruiken / tradities bij een ceremonie?

Dat zijn er nogal wat ! De meest bekende is het uitwisselen van een kus en ringen. Daarnaast kan zowel de bruid als de bruidegom worden weggegeven bij aanvang van de ceremonie. Een traditie voor de vader van de bruid is dat hij een boodschap influistert bij de bruidegom als hij zijn dochter heeft weggegeven.
Er is ook een traditie dat bij de seating de bruid en bruidegom een bepaalde plek innemen. De bruidegom zit dan links en de bruid rechts. Na het ja-woord wordt er gewisseld van plek. Dan zit de bruid dichter bij het hart van de bruidegom. Een aansluitende traditie is dat familie van de bruid direct achter hen gaan zitten. Als er dan gewisseld wordt na het ja-woord, is dat een gebaar naar de andere familie om te laten zien dat je je dichter betrokken voelt bij de schoonfamilie.
Er zijn diverse tradities bij het omschuiven van de ringen. Zo hebben bepaalde geloofsovertuigingen hun gedachten om welke vinger de ring wordt omgeschoven. Er is ook een traditie dat je je ring omschuift om je linker ringvinger omdat deze vinger de enige vinger is met een ader die direct naar het hart loopt.

Wat onderscheidt mij van andere ambtenaren?

Het is een beroep dat enorm bepaald wordt door je persoonlijkheid ! Net zoals elk bruidspaar uniek is, is elke trouwambtenaar dat ook. Ik denk dat ik mezelf onderscheid met mijn persoonlijkheid vanuit de kenmerken ‘jong, energiek en echt’. Maar ik hecht meer waarde aan wat anderen van mij vinden. Kijk daarom bij mijn referenties wat de reacties zijn van bruidsparen die ik heb getrouwd. Of kijk voor een onafhankelijk oordeel op de site van “The Perfect Wedding“.

Wat is het tarief dat ik vraag voor een ceremonie?

Als jullie gaan trouwen in de gemeente Amsterdam of de gemeente Bodegraven-Reeuwijk dan zit mijn tarief verwikkelt in het bedrag dat jullie betalen aan de gemeente. Als jullie mij willen als zelfstandig trouwambtenaar, omdat jullie ceremonieel willen trouwen of in een andere gemeente dan Amsterdam of Bodegraven-Reeuwijk, dan hanteer ik een standaard tarief. Afhankelijk van de locatie komen hier nog reiskosten bij. Graag bespreek ik mijn tarief persoonlijk met jullie in een kennismakingsgesprek.

Alles weten over een ceremonie om tot jullie ceremonie te komen? Klik door en lees meer !

Trouwen in Nederland

Nederland is zo mooi ! Hebben jullie besloten te willen trouwen in Nederland? Dan kan dat in veel gemeenten op zowat elke stoeptegel en in sommige gemeenten alleen op aangewezen trouwlocaties ! Ik hoop dat jullie vooral een locatie kiezen die je wilt, want, misschien via een omweg, overal waar jullie willen, kan je trouwen ! Zodra jullie een locatie hebben gekozen, hoop ik dat jullie  na gaan denken over de ceremonie. En dus de keuze voor een trouwambtenaar...

Trouwen in het buitenland

Bijzonder ! Als jullie hebben besloten te willen trouwen in het buitenland, weten jullie vast ook al dat dit best wat geregel met zich meebrengt! Het is niet in elk land mogelijk om het huwelijk officieel te laten erkennen door de Nederlandse wet ...daarom kiezen de meeste bruidsparen ervoor om in het buitenland ceremonieel te trouwen. Niemand hoeft dit te weten en alles aan de ceremonie lijkt echt ! En het gaat om het gevoel van jullie en dat zal zeker echt zijn !

Tarieven

Allereerst is het goed om te 'voelen' of we echt bij elkaar passen in een vrijblijvende kennismaking ! En als jullie dan een klik voelen, wil ik natuurlijk heel graag jullie trouwambtenaar zijn !  Het tarief dat ik vraag is altijd een vast bedrag met daarbij een kilometervergoeding. Dus geen extra kosten omdat het een zaterdag is, een avond is of laat op de avond ! Trouwen jullie in Amsterdam, Bodegraven-Reeuwijk en Leiderdorp, dan geldt dit tarief niet aangezien ik voor deze gemeenten werk !

Nieuws en leuke tips

van Trouwambtenaar Quirine Bordes

Alles over de ceremonie

Trouwen voor de wet

Als jullie besluiten mij te willen als trouwambtenaar bij jullie ceremonie waarbij jullie direct voor de wet trouwen, dan zal ik als ambtenaar beëdigd moeten zijn in de gemeente waarin jullie trouwen...

Ceremonieel trouwen

Als jullie ceremonieel willen trouwen, betekent het dat ik jullie trouwambtenaar kan zijn, maar ik zal jullie dan niet voor de wet in het echt verbindt....

Taal van de ceremonie

Hiermee bedoel ik letterlijk de taal van de ceremonie. Je hebt de mogelijkheid om in Nederland in diverse talen een ceremonie te houden. Dit verschilt wel per gemeente...

Nog meer weten? of Kennis maken?

Stuur me een email ! 

Informatie aanvraag

7 + 13 =