Alles over de ceremonie ! 

 

Ceremonieel trouwen 

Als jullie ceremonieel willen trouwen, betekent het dat ik jullie trouwambtenaar kan zijn, maar ik jullie niet voor de wet in de echt aan elkaar verbindt.

Als jullie besluiten om ceremonieel te trouwen, weet dan dat jullie de keuze hebben om dit te delen met jullie gasten of om voor ze geheim te houden. Niemand hoeft in principe te weten dat jullie ceremonieel trouwen ! Jullie kunnen elkaar het jawoord geven, ik kan een akte maken met namen van getuigen erop etc ! Er zijn natuurlijk wel kleine verschillen, dus we gaan deze zeker goed met elkaar afstemmen!

Ceremonieel trouwen uit kostenoverweging

Jullie kunnen hiervoor kiezen vanuit kostenoverweging. Het scheelt kosten als jullie niet mij officieel in een andere gemeente hoeven te laten benoemen en jullie betalen geen leges aan de gemeente voor de ceremonie. Soms scheelt dit hierdoor wel EUR 1500,00 ! De gemeente Utrecht bijvoorbeeld is de duurste gemeente als het gaat om leges die je betaalt om voor de wet te trouwen !

Ceremonieel trouwen vanwege jullie trouwlocatie

Maar het kan ook dat jullie graag op een locatie willen trouwen die geen officiele trouwlocatie is voor de Nederlandse wet. Bijvoorbeeld in jullie eigen achtertuin, een open plek in het bos of een bijzondere plek aan het strand. Dus dan moet je wel ceremonieel trouwen.

Ceremonieel trouwen omdat jullie in het buitenland willen trouwen

Als jullie in het buitenland willen trouwen, is het ook niet altijd mogelijk om daar voor de wet te trouwen. De meeste huwelijken die in het buitenland plaatsvinden, zijn dan ook ceremonieel

Ceremonieel trouwen omdat jullie een partnerregistratie omzetten naar een huwelijk

Tegenwoordig ga je hetzelfde met elkaar aan (vanuit de wetsartikelen) bij een partnerregistratie als bij een huwelijk. Alleen de ceremonie is anders ! Deze heeft bij een partnerregistratie geen jawoord (niet verplicht, het kan natuurlijk wel dat jullie dit willen!).Als jullie eerst partners zijn geworden van elkaar en de registratie willen omzetten naar een huwelijk, dan biedt niet elke gemeente meer een ceremonie hierbij aan. Dat betekent dat je zelf op zoek moet naar een ceremoniespreker om jullie ceremonieel om het jawoord te vragen. De omzetting kunnen jullie dan doen op het gemeentehuis/stadhuis op of dezelfde dag of op een andere dag.

Als je ceremonieel trouwt, heb je dus de keuze om voor de wet nog wel op een ander moment formeel ja te zeggen tegen elkaar !

Voor de wet trouwen

Als jullie besluiten mij te willen als jullie trouwambtenaar bij jullie ceremonie waarbij jullie direct voor de wet trouwen, dan zal ik als ambtenaar benoemd moeten worden in de gemeente waarin jullie trouwen!

Als je als babs al door een gemeente in Nederland bent beedigd, betekent dit dat je in alle gemeenten van Nederland een huwelijk mag voltrekken, maar dat die bewuste gemeente je wel moet benoemen !

Ik ben in dienst bij drie gemeenten in Nederland waardoor ik hier niet benoemd hoef te worden als jullie hier gaan trouwen. Dit zijn Amsterdam, Leiderdorp en Bodegraven-Reeuwijk.

Voor alle andere gemeenten geldt dat jullie hen dit kunnen laten weten bij het maken van jullie melding van jullie voorgenomen huwelijk. Een heel lang woord, maar het is het oude ‘in ondertrouw gaan’. De bewuste gemeente zal jullie dan waarschijnlijk vragen een formulier in te vullen waarbij jullie bevestigen mij te willen laten benoemen. Als zij alle benodigde documenten juist hebben ontvangen, neem ik vervolgens het contact  met hen over om alles te regelen. Vaak is er bij jullie huwelijksdag dan wel iemand van de gemeente aanwezig die de aktes meeneemt, eventueel een toga en eventueel jullie trouwboekje en/of pennen.

Er zitten wel extra kosten aan verbonden om mij te laten benoemen. Deze kosten zijn gemiddels EUR 100,00. Het rare is dat de leges niet minder worden, terwijl de gemeente er minder werk aan heeft aangezien er geen ambtenaar van hen een speech hoeft voor te bereiden of een gesprek met jullie hoeft te hebben. Er is maar een gemeente in Nederland die daarom de leges verlaagd. Dit is de gemeente Castricum. Hopelijk volgen er meer !