Type Ceremonie

 

Met type ceremonie bedoel ik dat er twee manieren zijn om mij als trouwambtenaar te vragen.

Dat kan omdat jullie een trouwambtenaar zoeken omdat jullie voor de wet willen trouwen. Maar het kan ook als jullie ceremonieel willen trouwen.

Voor de wet trouwen

Als jullie besluiten mij te willen als trouwambtenaar bij jullie ceremonie waarbij jullie direct voor de wet trouwen, dan zal ik als ambtenaar beëdigd moeten zijn in de gemeente waarin jullie trouwen. Omdat ik al beëdigd ben voor twee gemeentes (Amsterdam en Bodegraven-Reeuwijk), kan ik elke gemeente in Nederland verzoeken mij voor een dag te beëdigen. Daar zitten wel kosten aan verbonden die per gemeente verschillen.

Ceremonieel trouwen

Als jullie ceremonieel willen trouwen, betekent het dat ik jullie trouwambtenaar kan zijn, maar ik zal jullie dan niet voor de wet in het echt verbindt.

Jullie kunnen hiervoor kiezen vanuit kostenoverweging. Het scheelt kosten als jullie niet mij officieel in een andere gemeente hoeven te laten beëdigen en jullie betalen geen kosten aan de gemeente voor de ceremonie.

Maar het kan ook dat jullie graag op een locatie willen trouwen, die geen trouwlocatie is voor de Nederlandse wet. Bijvoorbeeld in jullie eigen achtertuin, een open plek in het bos of een bijzondere plek aan het strand.

Daarnaast kunnen jullie de wens hebben om opnieuw je geloftes af te leggen nadat je officieel getrouwd bent. Dan kan ik als trouwambtenaar deze geloftes opnieuw afnemen in een ceremonie !

Als laatste kan het zijn dat jullie willen  trouwen in het buitenland. Je kunt helaas niet in elk land voor de wet trouwen. Dan kunnen jullie ervoor kiezen om in het buitenland ceremonieel te trouwen.

Uiteraard zul je wel nog een moment moeten bepalen samen voor de Nederlandse wet elkaar het ja-woord te geven als jullie ceremonieel trouwen !

Taal van de ceremonie

Hiermee bedoel ik letterlijk de taal van de ceremonie. Je hebt de mogelijkheid om in Nederland in diverse talen een ceremonie te houden. Dit verschilt wel per gemeente! Er zijn niet in alle gemeentes trouwambtenaren die jullie gewenste taal kunnen spreken.

Jullie kunnen de ceremonie, inclusief het ja-woord, in een andere taal dan de Nederlandse doen.

Voor mij is het absoluut geen enkel probleem om een ceremonie in het Engels te doen. Zeker voor de gemeente Amsterdam komt dit verzoek geregeld. Ik kan me daarin zonder problemen redden.

Eerder heb ik ook huwelijken voltrokken in het Frans, het Duits en het Spaans. Deze gaan mij niet zo natuurlijk af als ceremonies in het Nederland en/of Engels, maar deze talen zijn me wel eigen.

Nog vragen over jullie ceremonie

Stel hier al je vragen

contact_plaatje

Je naam (verplicht)

Je email (verplicht)

Onderwerp

Je bericht